Hrana i piće

Engleska pita od tikvica

Toplo pecivo sa povrćem i mesom je ponekad sve što nam treba, zar ne?

Engleska pita od tikvica - blic.rs

Sastojci:

500 g glatko brašna

30 ml ulja

½ kesice praška za pecivo

1 kašičica soli

200 ml vode

Fil:

4 manje duguljastve tikvice

1 manje kuvano bijelo meso

300 g mladog sira

200 ml kisele pavlake

100 ml neutralne pavlake

50 ml mlijeka

4 jaja

4 kašike griza

70 g rendanog parmezana

100 g kačkavalja

Po ukusu soli

Po ukusu bibera

Priprema:

Od brašna, ulja, praška za pecivo, soli i vode umjesite glatko tijesto. Formirajte valjak i odvojte trećinu tijesta. Oblikujte ga u loptu i ostavite pola sata u frižideru.

Tikvice isjecite na vrlo tanke kolutove, posolite ih i stavite u cjediljku da okapa voda koju puste. Pomiješajte sir, kačkavalj, kiselu i neutralnu pavlaku i mlijeko. Miješajte dodajući jedno po jedno jaje, griz i parmezan.

Posolite po ukusu i pobiberite, a na kraju dodajte tikvice i bijelo meso koje ste vlaknasto iscjepkali. Tijesto razvijte ukrug i oklagijom ga prenesite na podmazan kalup. U kalup sipajte pripremljenu masu i pecite oko sat vremena na 170 stepeni, piše Blic.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh