Ova metoda može da bude nedovoljna za uklanjanje arsena iz riže, koji sadrži toksine i pesticide, koji se nalaze u zemljištu.
Arsen se na taj način zadržava i u riži. Prema savjetima, najsigurniji način za kuvanje riže je da ga ostavite u šerpi da odstoji u vodi preko noći, a potom ujutru ispirate, sve dok voda ne postane prozirna.
Prisustvo arsena u namirnici, dokazao je profesor bioloških nauka Endi Meharg, koji je testirao kuvanje riže pomoću tri metode.
Prva metoda
Profesor je tetstirao najčešći način kuvanja. Stavljao je dva dijela vode na jedan dio riže, a nakon isparenje vode, nivo arsena se nije promijenio.
Druga metoda
Na jedan dio riže sipao je pet istih dijelova vode. Višak je tokom kuvanja riže izbacio, pa je samim tim i nivo arsena bio upola manji.
Treća metoda
Riža je u vodi ostala preko noći, a nivo otrovnih čestica bio je manji za 80 odsto, prenosi B92.