Karfiol je odlična zamjena za mnoge namirnice. Odlično funkcioniše kada želite jesti niskokaloričnu hranu, a istovremeno želite hranjive i ukusne obroke.
Uticaj karfiola na zdravlje
Hrana je prava riznica vitamina i minerala pa ima i brojne pozitivne učinke na organizam. Osim toga, sadrži puno vlakana, koja povoljno utiču na probavu i održavaju vrijeme sitosti.
Kako koristiti karfiol?
Najbolja karakteristika karfiola je njegova svestranost. Možete ga koristiti u mnogim zdravim verzijama svojih omiljenih jela. Evo nekoliko primjera:
– Riža od karfiola: Naribajte i skuhajte karfiol umjesto obične riže.
– Pica od karfiola: Pripremite tijesto od karfiola po ovom receptu i počastite se omiljenom picom u zdravoj verziji.
– Humus od karfiola: Za svoj omiljeni namaz možete koristiti i karfiol umjesto slanutka.
– Tortilje od karfiola: Uz pomoć karfiola i jaja možete napraviti tortilje koje zatim punite po želji
– Pire od karfiola: umjesto pire krompira možete napraviti pire od karfiola koji je hranjiv i niskokaloričan, prenosi Aktivni.si.