3 šolje brašna,
2,5 šolje kisele vode,
1 kašika šećera,
malo soli,
1/2 kašicice praška za pecivo,
1 kesica vanilin šecera,
ulje
Priprema
Pomiješati brašno sa kiselom vodom, šećerom, vanilin šećerom, praškom za pecivo i na vrh noža soli, pa mutiti mikserom dok se ne dobije rijeđa kaša.
Dodati jednu kašiku ulja i još malo promiješati.
Za pečenje palačinki najpogodnija je tava sa teflonskim dnom. U tavu sipati nekoliko kapi ulja, pa kada se dobro zagrije, sipati oko pola kutljače tečne kaše, taman toliko da pokrije dno tave.
Kada se jedna strana palačinke ispeče, prevrnuti je na drugu stranu. Prije pečenja svake palačinke dodati u tavu nekoliko kapi ulja.
Gotove palačinke premazati džemom, posuti orasima i šećerom, ili struganim jabukama sa šećerom i cimetom, ili bilo kojim drugim voćem i saviti u rolnu. Po želji, posuti šecerom u prahu.