Hrana i piće

Zašto bi celer trebalo češće da se nalazi na našoj trpezi

Iako se na pomen celera mnogi namršte, ovo povrće je veoma korisno za naše zdravlje, pa većina pokušava da ga ubaci u jela i kuva do neprepoznatljivosti, kako bi ga barem na taj način unijeli u organizam.

Celer - Arhiva

Hrskav, zelen, bez jakog mirisa, celer postaje sve češći sastojak u smutijima ili se služi uz humus, kao zdrava grickalica.

Međutim, malo je onih koji bi ga toliko izbjegavali da znaju koliko ima benefita za naše zdravlje. Celer pomaže u snižavanju holesterola, dobar je saveznik u borbi sa viškom kilograma, odličan je za detoksikaciju tijela i daje dobre rezultate u snižavanju krvnog pritiska.

Ovo povrće krcato je vitaminima A, B, C i K i ima dosta kalcijuma, magnezijuma i kalijuma. U njegovom sastavu se nalaze i fitonutrijenti, biljne hemikalije koje se koriste za odbranu od štetnih sunčevih zraka. Fitonutrijenti imaju antiinflamatorna i antioksidativna svojstva.

Celer ima malo kalorija i veoma je bogat vlaknima, što znači da suzbija glad – dakle, pomaže u borbi protiv suvišnih kilograma. Budući da ga 95 procenata čini voda, odličan je i za hidrataciju.

Ima nizak nivo kiselosti, pa se preporučuje za varenje i probleme sa želucem. Neka istraživanja pokazuju da redovna konzumacija celera smanjuje holesterol za sedam procenata, a krvni pritisak za 18, piše Telegraf.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh