Hrana i piće

Nevjerojatni trikovi sa sodom bikarbonom koji će vam olakšati kuhanje

S obzirom na ubrzan način života kojim većina ljudi danas živi, trikovi koji mogu ubrzati proces spremanja hrane su nešto što svakako olakšava svakodnevicu.

Soda bikarbona - Proteka.hr

Soda bikarbona, odnosno natrijev karbonat, ima više koristi u kućanstvu, a neke od njih vezane su i za kuhanje.

Soda bikarbona se može koristiti i kod pirjanja luka, kako je objasnio kemičar Martin Lersch. Nakon što se na zagrijanu masnoću doda nasjeckani luk doda se i prstohvat mješavine soda bikarbone i soli u omjeru 1:1. Luk će se ubrzo smekšati, promijenit će boju i ispirjati se bitno brže nego uobičajenom tehnikom. Spomenuti trik može se primijeniti kod svih vrsta pirjanja.

Soda bikarbona se može dodati i u smjesu za prženje da bi namirnica bila hrskavija.

Čokoladna glazura na kolačima ostat će vlažna, neće se raspuknuti i postat će malo tamnija dodatkom prstohvata sode bikarbone, piše Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh