Odavno je popularan i kod nas, posebno među mlađom populacijom, a nutricionisti ga često preporučuju kao dio doručka ili večere uz prepečen hljeb ili sirovo povrće poput štapića mrkve, celera, kelerabe ili paprike.
Ukoliko do sada niste uvrstili kikiriki puter u ishranu, donosimo vam četiri razloga zbog kojih bi to trebalo da učinite.
1. Obilje minerala i vitamina, bez holesterola
Samo dvije supene kašike kikiriki putera sadrže oko šest grama ugljenih hidrata i osam grama proteina. Istu količinu proteina sadrži 30 grama mesa.
Istovremeno, kikiriki puter sadrži značajne količine vitamina E, niacina, magnezijuma, fosfora i vitamina B6.
U ovoj namirnici nema holesterola, što je čini pogodnom za osobe koje pokušavaju da snize nivo holesterola u organizmu, a da u isto vrijeme jedu ukusnu hranu.
2. Smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tip 2
Kikiriki puter sadrži iste masnoće kao i maslinovo ulje, ne povećava osjetljivost na insulin i doprinosi boljoj kontroli glikemije. Magnezijum koji se nalazi u ovoj namirnici takođe igra značajnu ulogu u sprečavanju povećanja rizika od razvoja dijabetesa tip 2.
3. Povoljno djeluje na krvni pritisak
Namirnice bogate zdravim masnoćama povoljno djeluju na vrijednosti krvnog pritiska. Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition pokazuje da konzumiranje 40 grama kikiriki putera dnevno, što je otprilike tri ravne supene kašike, pomaže u snižavanju dijastolnog krvnog pritiska kod pacijenata koji imaju dijagnostikovanu hipertenziju i smanjenju ukupnog holesterola i triglicerida kod pacijenata koji imaju povišene masnoće u krvi.
4. Hrana za dugovječnost
Kikiriki puter bogat je bioaktivnim sastojcima sa jakim antioksidativnim dejstvom, uključujući resveratrol, flavonoide i koenzim Q10. Oni učestvuju u zaštiti od bolesti i smatraju se elementima koji povoljno utiču na dugovječnost, piše Telegraf.rs.