Vjerujemo da ste do sada isprobali razne recepte za punjeni hljeb, koji se najčešće prave od starog hljeba, tako što odsječete vrh vekne, izdubite sredinu i napunite meso ili povrćem. Međutim, da li ste nekada probali da napunite domaći hljeb. Upravo takav recept danas dijelimo sa vama. Mekano domaće tijesto u kombinaciji sa povrćem i sirom je dobitna kombinacija.
Sastojci:
200 ml toplog mlijeka
25 ml maslinovog ulja
1 jaje
1 kašika šećera
1 kašičica soli
2 kašičice suhog kvasca
360 g brašna
Nadjev:
100 g kukuruza
1/2 zelene paprike
1/2 crvene paprike
200 g feta sira
100 g rendanog kačkavalja
bosiljak, so
Za premazivanje:
1 žumance
susam
Priprema:
Pomiješajte mlijeko, ulje, jaje, so, šećer i kvasac. Umutite žicom pa dodajte brašno i miješajte špatulom. Pokrijte i ostavite 40 minuta da odmara. Za to vrijeme u činiji pomiješajte sve sastojke za nadjev. Povrće isjeckajte na kockice, kao i fetu.
Nadošlo tijesto istresite na pobrašnjenu površinu pa premesite. Rukama ga razvucite u oblik kruga, kao da pravite tijesto za picu. Stavite 2/3 nadjeva, pa uhvatite ivice tog kruga i zatvorite na vrhu (formirajte oblik kupe). Zatim malo pritisnite rukama testo ponovo praveći krug. Ostatak nadjeva rasporedite odozgo po sredini. Ivice premažite žumancetom i pospite susamom. Pecite 25 minuta na 180°C, piše Stvar ukusa.