Lokalci je ovdje jedu kao predjelo, lagani ljetni ručak ili večeru posluženu uz šarenu salatu, a poslužit će vam je i uz pivo ili koktel uživate li u nekom kafiću s društvom.
Slojevi tanko rezanog krompira obloženi jajima i način na koji se reže podsjeća na tortu, pa su je Španci nazvali tortilla de patatas, odnosno ”tortica s krompirima”.
Puristi će reći da su krompir i jaja jedini sastojci koji je trebaju sačinjavati, dok druga struja kaže kako se u jajima uz krompire treba naći i crveni luk, koji daje slatkoću i produbljuje okus ovog jednostavnog jela.
Bilo kako bilo, ovo jelo idealno za ljetne dane u svakom se španskom domu priprema na drugačiji način, odnosno uz razne dodatke i različite tehnike rezanja povrća ili prebacivanja tortilje na drugu stranu.
Španci čak imaju i posebnu tavu za izradu ovog njihova specijaliteta, odnosno dvije tave koje se zakače jedna na drugu kako bi se umjesto tradicionalnog okretanja tortilje pomoću velikog tanjura to učinilo puno elegantnije. Stoga se s pravom ova ”tortica” naziva španskim nacionalnim jelom.
RECEPT – ŠPANSKA TORTILJA S KOBASICOM CHORIZO
Sastojci:
1 veći crveni luk
4 krompira
1 dl maslinova ulja
6 jaja
1 kobasica chorizo
So
Biber
Priprema:
Luk prerežite na pola pa ga narežite na tanke kriške. Krompire ogulite i narežite na tanke ploške debljine tri milimetra. Kobasicu chorizo narežite na tanje kolutiće.
Na teflonsku tavu stavite oko decilitar maslinova ulja ili dovoljno da prekrije dno. Na srednjoj vatri i maslinovu ulju dinstajte krompir i luk uz često miješanje dok krompir ne postane proziran i smekša se. Posolite i pobiberite po želji, ali pazite na količinu soli zbog slanoće kobasice.
U zdjeli izmutite jaja. U tavi krompirima i luku dodajte kobasice pa sve prelijte jajima, promiješajte sve pa ostavite tako poklopljeno na laganoj do srednjoj vatri kako bi se jaja ispekla, a ne zagorjela na dnu.
Kada se jaja stisnu na vrhu, uzmite veći tanjur, poklopite tavu i preokrenite tortilju. Zapecite je još kratko i s druge strane pa uživajte u slasnoj španskoj tortilji hrskavoj izvana, a mekoj iznutra uz ljetnu salatu po izboru, piše Raport.