Sastojci za biskvit:
- 500 gr brašna
- 400 gr šećera
- 1 mala kašika soli
- 12 gr praška za pecivo
- 2 jaja
- 120 ml ulja
- 200 ml mlijeka
- 200 ml vode
- 60 – 70 gr crne čokolade
Sastojci za preljev:
- 100 gr šećera
- 2 supene kašike kakaa
- 120 ml ulja
- 200 ml mlijeka
Priprema:
Brašno, šećer, so, prašak za pecivo, jaja, ulje, mlijeko i vodu sjediniti i dobro izmiksati da ne ostanu grudice, zatim čokoladu sitno izrezati i dodati u smjesu. Lagano promiješajte da se smjesa izjednači.
Veću tepsiju premažite maslacem i izlijte smjesu, biskvit pecite u već zagrijanoj pećnici na 180 stepeni Celzijusa oko 20-30 minuta.
Čačkalicom provjerite je li kolač gotov.
Preljev:
U šerpu stavite šećer, kakao, ulje i mlijeko, stalno miješajte na laganoj vatri. Kada zakuha nastavite miješati još dvije minute i maknite s vatre.
Vrućim preljevom zalijte kolač.
Ostavite da se ohladi najmanje dva sata.
—
Detaljan recept za ovaj kolač u VIDEU ISPOD: