Basbousa je tradicionalni arapski kolač.
Probajte:
SASTOJCI:
- 2 jaja
- 300 gr šećera
- 1 kesica vanilin šećer
- 200 ml ulja
- 200 ml toplog mlijeka + 1 supena kašika jabukovog sirćeta (ostaviti 10 minuta)
- 200 gr griza
- 100 gr kokosovog brašna
- 200 gr brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kafena kašika soli
- 50 gr oraha
Sjediniti sve ove sastojke.
Veliku tepsiju premazati maslacem prebaciti smjesu i peći na 180 stepeni 20ak minuta, u već dobro ugrijanoj rerni. Čačkalicom provjeriti da li kolač gotov. Zatim ga izrezati na kocke.
__
- Sirup (Agda)
_200 ml vode
- 100 gr šećera
- nekoliko listića limuna
Miješati 5 minuta dok ne prokuha, dodati nekoliko listića limuna, poslije ostaviti da kuha 4-5 minuta.
Vruću agdu preliti preko kolača.
Cijeli proces pogledate u VIDEU ISPOD: