Sastojci:
Tijesto:
- 250 gr maslaca
- 1 fildžan ulja
- 1 jaje
- 90 ml jogurta
- 1 mala kašika sode bikarobone
- 400 – 450 gr brašna – po potrebi
Fil:
- 100 gr mljevenih oraha + 2 supene kašike šećera
Proces pravljenja hurmašica pogledajte u videu ispod:
Agda:
- 500 gr šećera
- 600 ml vode
- 1 listić limuna
Priprema:
500 gr šećera i 600 ml vode sjediniti i kuhati 20 minuta, zatim dodati 1 listić limuna.
………
Sastojke za tijesto sjeditini i zamijesiti, zatim razvući tijesto oklagijom i puniti filom (postupak punjenja pogledajte u videu iznad). Zarolati, izrezati hurmašice i redati ih u maslacem namazanu tepsiju.
Ugrijati rernu na 250 stepeni, staviti hurmašice 5 minuta i smanjiti na 150 stepeni, sveukupno peći 1 sat.