Recept za dobro testo je vrlo jednostavan: jaja, brašno, mleko ili voda, malo soli i – spremno je za prženje. Naravno, mnoge domaćice će reći da je obavezna kisela voda ali, ruku na srce, palačinke mogu da ispadnu vrlo lepe i bez nje.
Jedna od tajni veštih kuvarica je i da dodaju malo praška za pecivo, ali ni to nije obavezno. Ista je situacija i sa uljem – neke stavljaju ulje u testo, druge samo u tiganj, pomalo, pred svaku palačinku. Ali zašto nekad ne ispadnu žilave, kakve god da sastojke stavimo u testo?
Odgovor je prost, a malo njih ga zna – zato što ste previše dugo mutili testo! Tako se najčešće prevare oni koji nemaju mnogo iskustva pa veruju da treba uložiti što veći trud i da će tako palačinke biti sve bolje.
A istina je, zapravo, da se dugim mućenjem razvija više glutena u testu i da zbog njega palačinke budu žilavije. Poenta je, tako, u nečem sasvim drugom – treba da ovlaš umutite viljuškom jaja sa malo soli, dodate mleko i onda brašno, pa izmešate samo toliko da ujednačite masu. Ostavite je da kratko odstoji, pa onda dodajte vodu po želji i neće biti grudvica pa ni potrebe za dugim mućenjem. Kad ih ispržite, palačinke će biti meke “kao duša”.