Osim prekrasnog izgleda i odličnog okusa, ananas može puno ponuditi zdravlju.
Ovo žuto voće poklanja organizmu širok spektar vitamina, minerala, antioksidansa i enzima čija svojstva pomažu probavi, smanjuju refluks kiseline i smanjuju upalu.
SMANJUJE SE RIZIK OD RAZVOJA KRONIČNIH BOLESTI
Kako je pun antioksidanata, oni će neutralizirati slobodne radikale i spriječiti oksidativni stres koji pridonosi razvoju kroničnih bolesti poput raka, bolesti srca…
PODRŽAVA ZDRAVLJE IMUNITETA
U samo jednoj šalici ananasa nalazi se 80 mg vitamina C što je 90 posto preporučene dnevne doze. To je naravno izuzetno važno za imunološki sustav koji ovisi o vitaminu C.
ODRŽAVA PRAVILNU PROBAVU
Ako ste ikada pokušali dodati svježi ananas u žele uvidjeli ste da je to nemoguće. To je zato što ananas sadrži enzim bromelain, koji razgrađuje želatinu te sprječava da ostane čvrsta. Zato se često koristi u marinadama kako bi omekšao meso. Ovaj enzim ne utječe na kuhanje, ali jedete li ananas tijekom obroka lakše ćete probaviti proteine i smanjiti nadutost i zatvor.
PODRŽAVA ZDRAVLJE SRCA
Zbog vitamina C, sok od ananasa sjajan je za očuvanje srca zdravim, a istraživanja iz Finske i Kine utvrdila su kako unos veće količine vitamina C umanjuje rizik od koronarne bolesti srca. Osim vitamina C tu su i vlakna koja mogu sniziti razine lošeg kolesterola. Spomenimo i kalij koji se u njemu nalazi u velikim količinama a on će opustiti krvne žile te tako poboljšati protok krvi do srca, stoji na stranicama National Lipid Association.
OMAŽE APSORPCIJI ŽELJEZA
Vitamin C je potreban kako bi se apsorbiralo željezo, a posebno ono koje unosimo putem hrane. Željezo je važno kako bi se proizvodio hemoglobin, protein u crvenim krvnim zrncima. Upravo on prenosi kisik kroz tijelo, od pluća do ostatka tijela. Pa tako ako jedete puno voća koje sadrži vitamin C možete puno pomoći organizmu kod apsorpcije željeza.
SOK OD ANANASA PROTUUPALNO JE SREDSTVO
Ananas je najveći prirodni izvor enzima bromelaina. Široki raspon djelovanja bromelaina uključuje poboljšavanje probave, a pokazuje i razna antiedematozna i protuupalna svojstva zbog čega se koristi za ublažavanje upalnih procesa, nakon ozljeda ili operacija te za liječenje bolesti crijeva koje uključuju otekline i čireve, kazala je nutricionistica Tea Ištvanić.
KAKO ODABRATI PRAVI ANANAS
Prilikom kupnje ananasa trebate obratiti pozornost na boju, miris i tvrdoću. Ananas ne bi smio biti pretvrd na dodir, a listovi se ne bi lagano istrgnuti jer to znači da je truo. Mora imati više žutu, odnosno smećkastu boju jer to znači da je sočniji. Eventualno mogu biti zeleni obrubi. Također, stručnjaci savjetuju da ga pomirišete prije kupnje jer moram imati intenzivan i slatkasti miris, prenosi ordinacija.