Hrana i piće

Odličan recept: Kiflice mekane kao duša

Bacite se na posao i spremite ove preukusne, a vrlo jednostavne kiflice.

Potrebno za tijesto:

1.1 kg brašna
500 ml mlijeka
300 ml ulja
2 jaja
2 kašike šećera
1 kašika soli
50 gr svježeg kvasca
I još treba:

1 jaje (za premazivanje)
sezam za posipanje
1 margarin
Priprema:

U mlako mlijeko stavite kvasac, prstohvat soli i šećera i ostavite da “nadođe”. U vanglicu sjediniti ulje, jaja, šećer i sol, a onda dodajte i mlijeko sa “nadošlim” kvascem. Brašnom zamijesite tijesto i ostavite 30 minuta na toplom mjestu da “nadođe”.

“Nadošlo” tijesto podijeliti na tri dijela. Svaki dio posebno razvucite oklagijom u krug promjera 45 cm. Sa nožem narežite na 12 dijelova ili 16 ako želite manje kiflice. 50 gr od margarina istopite i uz pomoć četkice premažite svaki trokut, a onda urolajte kiflice. Slažite na pleh na koji ste prije toga izrendali margarin (oko 75 gr) i ostavite još 30 minuta na toplom mjestu.

Kiflice premažite sa umućenim jajetom i pospite sezamom. Po želji na svaku kiflicu možete dodati i mali komadić margarina.

Pecite kiflice u zagrijanoj pećnici na 200 °C od 18 do 20 minuta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh