Sastojci:
– 1/2 kg jabuka
– 100 g višanja
– 100 g šljiva
– čaša šećera
– 10 g vanilin šećera
– kašičica cimeta
– sok od 1 limuna
PROCES PRIPREME POGLEDAJTE U VIDEU ISPOD:
Suhi sastojci:
– 2 čaše pšeničnog griza
– 1 čaša šećera
– 2 čaše mekog brašna
– 10 g vanilin šećera
– 12 g praška za pecivo
– 200 g putera/margarina
Čaša za mjerenje 250 ml.
PRIPREMA:
1/2 kg jabuka izrendati, 100 grama šljiva sitno izrezati, zatim ih sjedniti u velikoj zdjeli i dodati 100 gr višanja. U smjesu dodati 1 čašu šećera (čaša od 250 ml), 1 kesicu vanilin šećera, 1 kafenu kašiku cimeta i sok od 1 limuna. Ostaviti da voće pusti sok.
U drugoj posudi sjedniti 2 čaše pšeničnog griza (čaša od 250 ml), 1 čašu šećera i 2 čaše brašna, 1 kesicu vanilin šećera i 12 grama praška za pecivo. Sve dobro promiješati.
Veliku tepsiju premazati maslacem, pa smjesu od suhih sastojaka rastaviti na 3 jednaka dijela, jedan dio posuti po dnu tepsije i lijepo rasporediti po tespiji. Zatim voćnu smjesu rastaviti na 2 jednaka dijela i jedan dio staviti u tepsiju na suhe sastojke pa lijepo rasporediti. Zatim na voće staviti opet suhi dio, pa voće, na kraju suhi dio i narendati 200 gr margarina.
Peći na 180C stepeni – 40 minuta!