Sastojci:
- 1 kg mahuna
- 2 luka
- 200 gr mljevenog mesa
- 1 veća mrkva
- Začini: 1 lovorov list, 1 supena kašika soli, pola supene kašike bibera, pola supene kašike mljevene paprike, pola supene kašike origana i bosiljka
PROCES PRIPREME POGLEDAJTE U VIDEU ISPOD:
Priprema:
Luk i mrkvu sitno izrezati, zatim u šerpu dodati 2 supene kašike ulja i dinstati, na to dodati meso i malo vode, te nastaviti s dinstanjem, pa polagano dodavati mahune, na mahune dodati 4 čaše (čaša od 200ml) vode i začine, promiješati i ostaviti da se kuha 30 minuta.
Bešamel sos:
Sastojci:
- 2 supene kašike ulja
- 3 supene kašike brašna
- 450 ml mlijeka
Propržiti ulje i brašno, zatim lagano dodati mlijeko, kuhati, uz stalno miješanje, dok se mlijeko ne zgusne.
Namastiti tepsiju u kojoj ćemo peći mahune, rasporediti mahune bez tečnosti u kojoj su kuhale, zatim premazati Bešamel sos, narendati 100 gr sira, i peći na 180 stepeni oko 30 minuta dok sir i Bešamel ne dobiju finu zlatnu boju.