Velika većina ljudi mleko drži u vratima frižidera, a to je zapravo pogrešno. Stručnjaci su objasnili zašto mleko baš nikada ne treba čuvati u vratima, a razlog je više nego dobar.
Razlog je jednostavan – temperatura hlađenja nije jednaka u svakom delu frižidera, a upravo u vratima je najtoplije i to područje je najosjetljivije na promene temperature. To je razlog zašto mleko ne bi nikada trebalo držati u vratima, već je idealno mesto za njega polica u sredini frižidera.
Postoje pravila kako se hrana stavlja u frižider, upravo zbog temperature potrebne za njeno čuvanje:
Na dnu u fioci drži se voće i povrće, kao i sveže začinsko bilje.
Prva polica iznad fioka idealna je za držanje svežeg mesa i ribe – poželjno je da bude zapakovano u foliju.
Druga polica savršena je za mleko i mlečne proizvode, kao i za jaja.
Zadnja, gornja polica poslužiće za čuvanje gotove hrane, na primer, ostataka od ručka.
Na policama u vratima frižidera čuvaju se namirnice koje su konzervisane, poput pekmeza, sokova…
Još nekoliko saveta:
Držite kuvanu i sirovu hranu daleko jednu od druge, koliko je to moguće. I uvek kuvanu hranu stavljajte iznad sirove.
Redovno čistite frižider, posebno uglove. Stara četkica za zube je odlična za to.
Pazite da povrće, voće i začine ne držite naslonjene na zadnji deo frižidera jer se mogu zalediti. A kako se radi o osetljivim namirnicama, kasnije možda neće biti za upotrebu.
U vratima možete držati puter i mekane sireve.
Kod jaja je važno da je temperatura što stabilnija, a za to je najidealnija srednja polica unutar aparata.
Nije sve voće i povrće za frižider. Spolja treba držati banane, avokado, nektarine, breskve, kruške, šljive i paradajz jer ispuštaju određene gasove koji mogu podstaći kvarenje ostalog voća i povrća u frižideru, prenosi CountryLiving.