Hrana i piće

BEZ MARINADE – 1 TRIK ZA SOČNO I MEKANO MESO ZNAJU SAMO NAJBOLJI KUHARI: Evo šta trebate uraditi

Svi smo doživjeli bar jednom da meso koje smo pripremili nije ispalo mekano, već žilavo. I da nam u tome nije pomoglo ni mariniranje.

Ako želite da vam se junećeg mesa koje ste spremili topi u ustima, isprobajte jednostavan trik s kivijem, zahvaljujući kom će meso biti izuzetno mekano. Sve što treba da uradite jeste da obložite meso kriškama kivija i ostavite ga tako da odstoji neko vrijeme prije pripreme. Poput mariniranja, piše Stvarukusa.rs.

Naime, kivi sadrži proteolitičke enzime koji potpomažu razgradnju vezivnog tkiva u mesu, zbog čega ono ono postaje vrlo meko. Ukoliko meso stavljate u marinadu, uradite sve kao što ste planirali, i na kraju dodajte na kriške izrezan kivi nekih sat, dva prije pripreme. Takođe, važno je da vam meso ne bude predugo obloženo kivijem, kako ne bi postalo previše mekano i raspadalo se tokom pripreme.

Sličan efekat na meso ima i ananas, pa umjesto kivija možete koristiti i ovu tropsku voćku.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh