Starinski recepti za kolače su nešto čemu se rado vraćamo. Tako je i sa medenom pitom:
Potrebno:
500 grama brašna
180 grama šećera
2 kašike meda
200 grama putra
2 jaja
2 kašičice sode bikarbone
2 kašike mlijeka
300 grama oraha
120 grama putra
80 grama šećera
3 kašike meda
Potrebno za fil:
300 ml mlijeka
2-3 kašike šećera
15 grama gustina
1 vanilin šećer
200 grama putera
Napravite tijesto od brašna, šećera, meda, sode bikarbone, jaje, putera, mlijeka. Sve izmiješate i podijelite na 2 dijela. Tijesto zamotajte u foliju i ostavite u frižider oko 15 minuta. Nakon toga izvadite koru iz frižidera, razvaljajte je i stavite u pleh da se peče oko 15 minuta na 200 stepeni.
Drugu koru razvijte i ostavite sa strane. 300 grama oraha grubo isitnite i stavite u tiganj sa 120 grama putera i 80 grama šećera i 3 kašike meda. Ove orahe iz tiganja prelijte preko ove druge kore.
Pecite drugu koricu oko 15 minuta, dok ne dobije zlatno braon boju.
Fil pravite tako što ćete u 300 ml mleka dodati šećer i vanil šećera, dodati razmućen gustin i brašno i skuvati fil. U ohlađen fil dodajte maslac.
Prvu koru dobro natopite sa mlijekom i rumom. Stavite fil, a potom koru sa orasima.