Hrana i piće

HURMAŠICE – STARI RECEPT NAŠIH NANA: Omiljeni kolač iz doba Jugoslavije koji se obavezno spremao subotom

Zamislite samo: tople hurmašice, domaća kafa i priča sa omiljenom komšinicom. E, to je vikend o kojem se sanja

Potrebno je:

1 žumance
180-200 gr brašna
120 gr. maslaca
1 kašika šećera
1 kašika pavlake
na vrh noža sode bikarbone

za sirup:

700 gr. šećera
2 vanilin šećera
1 cijeli limun
500 ml. vode

Priprema: Umutiti maslac sa žumancetom, šećerom i pavlakom pa dodati oko 200 gr brašna, zatim tijesto dobro izraditi rukom, pa ga ostaviti na hladnom oko pola sata. Tijesto premesiti i vaditi loptice oko 20 gr. veličine, pritisnuti na rende (oštar dio). U sredinu stavite pola jezgre oraha savite i spojte ivice. Okrenute ga i redajte u podmazan pleh. Peći oko 25 min da lijepo porumene.

U šerpu sipati šečer dodati 500 ml. vode pa kuvati da se dobije lijep gust sirup, dodati na krugove limun i na kraju vanilin šečer.

Pečene hurmašice preliti vrućim sirupom. Poslije pola sata ih okrenuti na drugu stranu da lijepo upiju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh