Potrebno je:
1 žumance
180-200 gr brašna
120 gr. maslaca
1 kašika šećera
1 kašika pavlake
na vrh noža sode bikarbone
za sirup:
700 gr. šećera
2 vanilin šećera
1 cijeli limun
500 ml. vode
Priprema: Umutiti maslac sa žumancetom, šećerom i pavlakom pa dodati oko 200 gr brašna, zatim tijesto dobro izraditi rukom, pa ga ostaviti na hladnom oko pola sata. Tijesto premesiti i vaditi loptice oko 20 gr. veličine, pritisnuti na rende (oštar dio). U sredinu stavite pola jezgre oraha savite i spojte ivice. Okrenute ga i redajte u podmazan pleh. Peći oko 25 min da lijepo porumene.
U šerpu sipati šečer dodati 500 ml. vode pa kuvati da se dobije lijep gust sirup, dodati na krugove limun i na kraju vanilin šečer.
Pečene hurmašice preliti vrućim sirupom. Poslije pola sata ih okrenuti na drugu stranu da lijepo upiju.