Nakon što ga probaju, vaši ukućani tražit će još.U pitanju su ćuftice u rerni sa sosom od pavlake.
Potrebno vam je:
mljeveno meso – 500 g, miješano
luk – 1 glavica
bijeli luk – 1 čehno
jaja – 1 komad
biber – po ukusu
Za sos:
luk – 1 glavica
mrkva – 1 komad
paprika – 1 komad
tikvica – 1 komad, mala
kisela pavlaka – 200 g
brašno – 1 kašika
voda – 2 šolje
sol, biber – po ukusu
sir – 100 gPriprema:
1. Za ćuftice isjecite nasitno luk i bijeli luk, dodajte ih u mljeveno meso zajedno s jajetom i biberom po ukusu. Zamijesite smjesu veoma dobro i ostavite sa strane.
2. Za sos isjecite nasitno luk, očistite mrkvu, papriku i tikvicu, isjecite ih na ivice.
3. U malo ulja zapržite povrće 5 minuta, posolite. Rastvorite brašno u vodi do glatke smjese i dodajte pavlaku, promiješajte dobro. Sipajte smjesu u zaprženo povrće i ostavite da provri, ali ne da se zgusne.
Slasne, drugačije i gotove za 15 minuta: Donosimo vam recept za francuske prženice
05.11.22. 10:17
Slasne, drugačije i gotove za 15 minuta: Donosimo vam recept za francuske prženice
4. Oformite od mljevenog mesa ćuftice i poredajte ih u posudu za pečenje, prelijte ih sosom, ako je potrebno posolite i pospite biberom po ukusu,piše Radiosarajevo
5. Stavite posudu za pečenje u prethodno zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite ćuftice u rerni u sosu od pavlake 30 minuta. Nakon toga pospite narendanim sirom i dopecite još 15 minuta, piše Bonapeti.
Uživajte!