Torta je izrazito efektnog izgleda, ali još boljeg okusa, prikladna za svaku prigodu!
Sastojci:
Za biskvit:
250 g prosijanog brašna
2 jaja
1 velika kašika kakaa u prahu
115 g margarina
300 g šećera
240 ml jogurta
2 kašike crvene jestive boje za kolače
1 kašičica bijelog destiliranog sirćeta
1 kašičica sode bikarbone
Pola kašičice soli
Za kremu:
360 ml slatkog vrhnja
230 g svježeg sira
230 g sira mascarponea
1 kašičica vanilinog šećera
115 g šećera u prahu
Priprema:
Biskvit:
U zdjeli pomiješajte brašno, sol i kakao. U drugoj zdjeli pomiješajte jogurt s bojom za kolače. U trećoj zdjeli izmiksajte margarin sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte dva jaja i nastavite miksati dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Polako joj dodajte sadržaje prve i druge zdjele te dobro izmiksajte. U šalicu stavite sodu bikarbonu te je prelijte sirćetom i pustite da odvrije.
Dodajte je u smjesu za biskvit i izmiješajte. Podijelite smjesu na dva dijela. Svaki dio izlijte u kalup i pecite oko 25 minuta na 175 °C. Pečene biskvite stavite u zamrzivač na 45 minuta da se stisnu, izvadite ih i svaki prerežite na pola.
Krema:
Za kremu u jednoj zdjeli izmiksajte slatko vrhnje u šlag. U drugu zdjelu dodajte svježi sir i mascarpone sir, izmiksajte te dodajte šećer i vanilin šećer, miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Toj smjesi dodajte već izmiksano slatko vrhnje i ponovo zajedno izmiksajte. Kremu podijelite na 4 dijela te njome punite tortu i premažite je i izvana. Za ukras je izvana možete posuti kokosom. Pustite tortu da se rashladi u hladnjaku barem sat vremena prije posluživanja.