Rozen torta je starinska poslastica koja se nekada pravila mnogo komplikovanije nego danas, jer ste kore sami morali da pravite. Danas možete da ih kupite u svakoj prodavnici, ali opet treba da uložite malo truda i preciznosti kada pravite ovu čuvenu poslasticu. Fondan je ovde najkomplikovaniji za pripremu, ali postoje cake koje će vam pomoći da on ispadne savrešno. Prvo, dodajte par kapi limuna da se šećer ne kristalizuje, a onda i parčence margarina koji će pomoći da ne puca.
Sastojci:
1 pakovanje korica
240 g margarina
380 g šećera
400 g mlevenih oraha
2 kesice vanilin šećera
Za fondan:
300 g šećera u prahu
vrela voda
crvena boja za kolače
par kapi limuna
Priprema:
Šećer i vanilin šećer sipajte u šerpu i prelijte vodom, da ogrešne. Kada krene da vri sklonite sa šporeta i dodajte mljevene orahe. Promiješajte i ostavite da se ohlati. Margarin sobne temperature dobro umutite. Zatim dodajte ohlađeni fil sa orasima i sve dobro sjedinite mikserom. Pleh obložite providnom folijom, pa stavite jednu koru. Premažite je filom, pa stavite drugu koru i tako redajte dok ne utrošite sve sastojke. Poslednji red treba da bude kora. Pokrijte providnom folijom i preko stavite drugi pleh, a onda i nešto teško da pritisne, pa stavite u frižider preko noći. Sutradan napravite glazuru tako što ćete šećer u prahu staviti u neku posudu, a preko polako sipajte ključalu vodu. Sipajte je postepeno, jer smesa za fondan ne sme da bude retka. Stavite par kapi crvene boje i promiješajte. Nakon toga sipajte i 2-3 kapi limunovog soka, a ako želite da fonadan ne puca dodajte malo parče margarina koji će se otopiti u vreloj smesi. Vrelu smjesu za fondan brzo premažite preko torte i ostavite u frižideru da se stegne.