Priprema se veoma lako i prilično brzo, tako da je pogodan za sve one koji ne planiraju da puno vremena utroše u kuhinji, a ipak bi da počaste sebe ili drage osobe jednom finom poslasticom, piše Still.
U nekadašnjoj Jugoslaviji ručak nije mogao da se zamisli bez deserta, a to su uglavnom bili kolači od sastojaka koje su domaćice već imale u kući.
Sastojci:
Za tijesto:
– 200 g mljevenih oraha
– 3 jajeta
– 80 g šećera
– 250 ml mlijeka
– 100 ml ulja
– 300 g brašna
– 1 kesica vanilin šećera
– 1 kesica praška za pecivo
Za glazuru:
– 150 g čokolade za kuhanje
– 10 kašika šećera
– 6 kašika vode
Priprema:
Jaja mutite uz postepeno dodavanje šećera, dok ne postanu pjenasta i bijela. Ulijete mlijeko i ulje sve vrijeme muteći, a zatim sipajte prašak za pecivo i vanilin šećer.
Dodajte brašno i orahe, pa ručno sve sjedinite da dobijete kompaktnu smjesu. Izlijte je na podmazan pleh i pecite u rerni na 180 stepeni oko 35 minuta.
Dok se kolač peče lagano pripremite glazuru. U šerpicu sipajte šećer i vodu, pa zagrijavajte na umjerenoj vatri dok se šećer ne rastopi.
Prije nego što sirup počne da vri sklonite ga sa ringle i ubacite izlomljenu čokoladu. Miješajte dok se skroz ne rastopi. Kada je kolač pečen prelijte ga glazurom i lijepo poravnajte, a po želji ga ukrasite sa nekoliko cijelih oraha, piše Luftika.