Hrana i piće

Bez ovog kolača se nije moglo zamisliti nijedno slavlje u Jugoslaviji, brzo se pravi i prilično je jeftin

Kolač sa orasima i čokoladom bio je nezaobilazan na trpezama širom bivše Jugoslavije.

Brz kolač od čokolade i oraha, Foto: Printscreen Youtube / Otilia Simeriavscreen/youtube/SOS Kuhinja/Kitchen

Priprema se veoma lako i prilično brzo, tako da je pogodan za sve one koji ne planiraju da puno vremena utroše u kuhinji, a ipak bi da počaste sebe ili drage osobe jednom finom poslasticom, piše Still.

U nekadašnjoj Jugoslaviji ručak nije mogao da se zamisli bez deserta, a to su uglavnom bili kolači od sastojaka koje su domaćice već imale u kući.

Sastojci:

Za tijesto:

– 200 g mljevenih oraha

– 3 jajeta

– 80 g šećera

– 250 ml mlijeka

– 100 ml ulja

– 300 g brašna

– 1 kesica vanilin šećera

– 1 kesica praška za pecivo

Za glazuru:

– 150 g čokolade za kuhanje

– 10 kašika šećera

– 6 kašika vode

Priprema:

Jaja mutite uz postepeno dodavanje šećera, dok ne postanu pjenasta i bijela. Ulijete mlijeko i ulje sve vrijeme muteći, a zatim sipajte prašak za pecivo i vanilin šećer.

Dodajte brašno i orahe, pa ručno sve sjedinite da dobijete kompaktnu smjesu. Izlijte je na podmazan pleh i pecite u rerni na 180 stepeni oko 35 minuta.

Dok se kolač peče lagano pripremite glazuru. U šerpicu sipajte šećer i vodu, pa zagrijavajte na umjerenoj vatri dok se šećer ne rastopi.

Prije nego što sirup počne da vri sklonite ga sa ringle i ubacite izlomljenu čokoladu. Miješajte dok se skroz ne rastopi. Kada je kolač pečen prelijte ga glazurom i lijepo poravnajte, a po želji ga ukrasite sa nekoliko cijelih oraha, piše Luftika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh