Po uzoru na ovaj slatkiš, domaćice su osmislile domaći kolač koji podseća na tada popularnu bombonjeru, a koji je, naravno, mnogo jeftiniji i kremastiji od nje. Tako su nastale “Ledene kocke”, koje su pobijedile “zub vremena”, pa se i danas rado prave u mnogim domovima
Sastojci
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
1 kašika kakaoa
700 ml mleka
250 g šećera
250 g margarina
13 kašika brašna
300 ml vode
150 g šećera
150 g čokolade
30 ml soka od limuna
Priprema
Kora: 5 jaja umutiti sa 5 kašika šećera.
Dodati 5 kašika brašna i dodati 1 kašiku kakaa.
Sve sjediniti i ispeći patišpanj.
Peci prvo na 180 C oko 10 min i još 5 minuta na 220 C.
Fil: 700ml mlijeka prokuhati sa 250 g šećera i dodati 13 kašika brašna.
Skuhati kao puding.
U ohlađen fil dodati jedan margarin i pjenasto umutiti krem.
Preliv: 300 ml vode prokuvati sa 150 g šećera i dodati sok od jednog limuna.
Koru preliti sa prelivom i premazati kremom.
Odgore staviti glazuru od čokolade.
Glazura: 150 g čokolade otopiti sa 2 kašike mlijeka i jednom kašikom ulja.