Kroketi se prave od krompira, pune nadjevom po želji, a onda pohuju i prže. Mogu da se služe kao užina ili predjelo, a vjeruje se da su nastali u Francuskoj 1898. godine. Postali su popularni širom svijeta, pa danas mogu da se nađu i u restoranima brze hrane. U originalu su se pravili od bešamel sosa, pire krompira i brašna, a danas sve češće mogu da se nađu kroketi bez čuvenog sosa. Takođe, jednako su ukusni i punjeni i prazni. Uživajte!
SASTOJCI:
700 g krompira
150 g brašna
40 g putera
2 žumanceta
Za poh:
2 jajeta
200 g brašna
200 g prezli
PRIPREMA:
Krompir skuvajte, pa procijedite i dodajte puter, pa napravite pire. Zatim dodajte žumanca i začine po želji, promiješajte i sipajte brašno. Ako je potrebno dodajte još, tijesto treba malo da se lijepi za ruke. Ruke pospite brašnom, pa uzimajte smjesu i formirajte krokete. Zatim ih uvaljajte prvo u brašno, pa u umućena jaja, a onda i u prezle. Pržite u dobro zagrijanom ulju, pa vadite na ubrus da se ocijede od viška ulja.