Proja je jedno od omiljenih jela na našim prostorima i jedan od dragulja tradicionalne kuhinje. Ona spada u domaća peciva koja se pripremaju brzo i jednostavno, često uz minimum sastojaka.
Ipak, iako je ukusna i zasitna u baš svakoj varijanti, proja često može da bude presuha, a da biste dobili sočan doručak još ljepšeg ukusa, primjenite neki od ovih trikova.
Kako da proja bude sočnija?
Sipajte jogurt
Proja sa jogurtom sigurno neće biti suha, a njim zamijenite vodu ili mlijeko makar djelimično ili u potpunosti i dobit ćete supersočno jelo.
Dodajte više ulja
Ako ste zadovoljni receptom koji koristite, ali vam se uvijek čini da proja može da bude sočnija, dodajte još 1/4 šoljice ulja. Na taj način ona neće biti premasna, a dobićete taman toliko vlažnosti koliko joj treba da bude savršena.
Koristite fino mljeveno kukuruzno brašno
Za razliku od krupno mljevenog kukuruznog brašna, ovo će bolje “držati” vlažnost, pa će samim tim poslije pečenja rezultat biti ukusna proja koja je sve samo ne presuva.
Ubacite kiselu pavlaku
Pored toga što neće biti suhkasta, proja sa kiselom pavlakom će biti vrlo mekana, gotovo vazdušasta i uz nju vam neće biti potrebno mnogo tečnosti.
Dodajte majonez
Ako ne zaobilazite ovaj prilog i on je deo vaše ishrane, probajte da umjesto jaja u proju sipate majonez. U pitanju je namirnica koja se u najvećoj mjeri pravi od žumanaca, tako da je adekvatna zamjena, a pruža još više sočnosti, piše Glossy.