Postoje mnoge različite vrste hljeba, ali najčešće se ipak konzumiraju bijeli i crni hljeb, piše Cafe.
Ono što svi više možemo da čujemo je podatak da je crni hljeb mnogo zdraviji od bijelog.
Dijetetičarka Ruši Parmar progovorila je o glavnim razlikama između njih, ali i odgovorila na pitanje koji je od ove dvije vrste hljeba zapravo zdravija opcija.
Iako dijetetičarka objašnjava da nema velike razlike u kalorijama, postoji velika razlika kada je riječ o hranjivosti.
“Kada je riječ o hranjivim materijama, crni hljeb definitivno ima više nutrijenata od bijeloga. I dok se crni hljeb pravi od dijelova zrna pšenice, odnosno mekinja, endosperma i klica, zbog čega je tamne boje, bijeli hljeb pravi od takozvanih endosperma zrna pšenice, što mu daje karakterističnu bijelu boju”, objasnila je za portal Pinkvilla.
Crni hljeb hranjiviji je jer sadrži više vlakana i hranjivih materija od bijelog hljeba. Isto je tako bogatiji vlaknima te sadrži veće količine vitamina B-6 i E, magnezijuma, folne kiseline, mangana, cinka i bakra. “Crni hljeb svakako je mnogo zdraviji i sadržajniji u nutritivnom i kalorijskom smislu. Nutritivne vrijednosti crnog hljeba zato posebno odgovaraju odraslima i osobama koje pokušavaju da skinu suvišne kilograme”, dodaje Parmar.