Hrana i piće

Zašto treba jesti kivi svakog jutra

Ako jedete kivi svakog jutra, prema nekim istraživanjima, možete spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka i nivo triglicerida u krvi za čak 15 posto.

Kivi - Screenshot

Ne morate ljuštiti ove smeđe plodove. Prerežite ih na pola i kašičicom izvadite zeleni mesnati dio. Imaćete laganu užinu bogatu vlaknima.

Plodovi kivija smatraju se supervoćem – prepuni su antioksidansa, vitamina C, kalijuma, folata, polifenola (fenolne kiseline) i vlakana te su dobar izvor vitamina E, piše Nova.rs.

Kivi poboljšava probavu nekoliko uobičajenih proteina iz hrane, uključujući teško probavljive proteine kazein/natrijev kazeinat (mliječni protein) i protein goveđih mišića, a za to je najzaslužnija njegova glavna komponenta – aktinidin, enzim koji razgrađuje proteine u aminokiseline.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh