Italijanaska kuhinja je poznata u cijelom svijetu, a osim po slanim specijalitetima, Italijani su čuveni i po poslasticama. Jedan od najpopularnijih kolača svih generacija je i tiramisu, kremasti desert koji je savršena kombinacija kafa, maskarpone sira i piškota. U originalnom receptu se pravi sa jajima i malo alkohola, ali ako želite brzinsku verziju koju svako može da napravi onda je to ovaj recept. Uživat ćete u svakom zalogaju, a imat ćete i poslasticu ako vam ‘banu’ gosti, piše Stvar ukusa.
Sastojci:
500 g maskarpone sira
250 ml slatke pavlake
60 g šećera
1 kašika ekstrakta vanile
1 kašičica instant kafe
150 ml vrele vode
piškote
Priprema:
U posudi pomiješajte kafu i vrelu vodu i dobro promiješajte. Umutite slatku pavlaku sa šećerom, pa dodajte maskarpone i vanilu. Dobro sjedinite mikserom. Umočite keks u kafu, pa poređajte u kalup. Preko sipajte pola fila, pa opet poređajte keks koji ste umočili u kafu. Sipajte i preostali fil i poravnajte. Pospite kakao preko i stavite u frižider na pola sata (ako žurite nije potrebno).