Sastojci:
1 šolja brašna
1 šolja mlake vode
1 kašika šećera, fruktoze ili melase (po želji)
tegla ili staklena posuda
Priprema:
Sve sastojke pomiješajte u kompaktnu masu, pokrijte gazom ili folijom i ostavite na toplom mjestu, može i u blizini radijatora ali ne na njemu, jer direktni izvor toplote “ubija” kvasac. Proces fermentacije traje od tri do sedam dana, u zavisnosti od brašna koje ste koristili i da li ste dodali šećer.
Kvasac je spreman za upotrebu kada se pojave mjehurići na njemu i osetite miris vrenja. Ukoliko namjeravate redovno da mijesite hljeb, u teglu sa kvascem svakodnevno dosipajte po pola šolje mlake vode i brašna, pa promešajte smesu, silikonskom ili drvenom varjačom.
Imajte na umu da testo od ovako dobijenog kvasca sporije narasta, pa je najbolje da ga zamijesite uveče a pečete ujutro, piše Informer.