Ako ste se i vi pomamili na domaća jaja sa pijace, sigurno čuvate kartone za jaja kako biste ih ponovo upotrebili u kupovini, ili prosto za odlaganje. Međutim to i nije najbolja ideja. Možda bi trebalo povesti računa da se karton za jaja ne koristi više od jedanput.
Slovenački institut za javno zdravlje je naveo da bi se kartonske kutije ili kartoni za jaja trebalo bacati nakon prve upotrebe, zbog politike kvaliteta jaja da se mala pakovanja ne smiju ponovo koristiti. Zašto?
Kartoni za jaja su napravljeni od, zamislite, kartona, ali u tome upravo leži suština problema.
To je materijal koji ne može da se čisti i pere, i zato je često kontaminiran klicama i bakterijama.
Takođe, uvijek dobro operite ruke nakon rukovanja jajima i ambalažom kako biste spriječili prenos klica.
Da biste spriječili unakrsnu kontaminaciju hrane morate da uradite sljedeće:
Izbegavajte da stavljate jaja ili ambalažu od jaja na čiste radne površine.
Kada ih razbijate obavezno obratite pažnju na to da sadržaj jaja ne dođe u dodir sa spoljašnjom površinom ljuske.
Sav pribor, posuđe i radne površine koje su bile u kontaktu sa jajima ili ambalažom za jaja moraju se temeljno očistiti.
Prazno pakovanje odmah bacite i nemojte da ga ponovo koristite.
Operite ruke detaljno nakon rukovanja jajima i/ili ambalažom za jaja, piše Krstarica.