Hrana i piće

PRAVI TRIK ZA MEKANO TIJESTO KAO IZ PEKARE: Dovoljan je samo jedan sastojak i topit će se u ustima

Više ne morate da budete iskusni u pravljenju peciva ili hljeba.

Tijesto - hayat

Kada mijesite tijjesto najbitnije je da sastojci budu sobne temeprature, jer to je prvi korak kako bi ono uspjelo.

Pored toga, bitno je da se koriste i sastojci koji će ga učiniti mekanim i vazdušastim.

Više ne morate da budete iskusni u pravljenju peciva ili hljeba, već je bitno da u tijesto dodate određene namirnice, kao što su sirće i jogurt, preporučuju iskusni pekari.

Jogurt će ga učiniti najmekšim, a sirće će pomoći da brže naraste. Uživajte!

Sastojci:

1 čaša jogurta

10 kašičica šećera

2 jajeta

2 kašičice suhog kvasca

3,5 šolje brašna

3 kašike ulja

1 kašika sirćeta

Priprema:

U posudi pomiješaajte jogurt, kašičicu šećera, suhi kvasac i 4 kašike brašna. Dobro sjedinite, pokrijte i ostavite da odmori 15 minuta. Zatim u smjesu dodajte preosali šećer, so i jaja. Dobro promiješajte, pa dodajte prosijano brašno, ulje i sirće. Umijesite tijesto. Nauljite ga i ostavite pokriveno u posudi da odmori u frižideru 12 sati. Nakon toga izvadite iz frižidera i ostavite na sobnoj temperaturi nekih pola sata. Koristite ga za peciva, hljeb, slatka testa, piše Stvar ukusa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh