Hrana i piće

Treba li prati meso prije kuhanja? Evo šta kažu stručnjaci

Mnogi ljudi se drže nekog nepisanog pravila, pa prije kuhanja meso uvijek isperu pod mlazom vode. Ali, postavlja se pitanje je li to uopće potreban korak i treba li prati meso?

Pranje mesa - raport.ba

Meso može sadržavati razne bakterije i viruse, a to je jedan od glavnih razloga zašto ga ljudi ispiru. U nekim zemljama čak koriste i kiseline poput limuna ili octa.

Razna istraživanja i laboratorijske provjere pokazala su da pranje sirovog mesa običnom vodom iz slavine nije učinkovito u uklanjanju bakterija i zapravo može nanijeti više štete nego koristi jer se šire patogeni virusi na radnu površinu, pa tako i na druge namirnice.

No ispiranje kiselinom poput limuna i bijelog sirćeta može smanjiti broj bakterija, pa bi bilo dobro da počnete s ovom praksom, ako već niste, savjetuje Healthline.

Ipak, uz samo ispiranje važno je još nekoliko stvari – dobro očistite radne površine. Nemojte ostavljati druge namirnice u blizini sudopera gdje ćete prati meso i obavezno ga pecite na visokoj temperaturi do kraja, piše Raport.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh