Sastojci za bijeli umak:
pola glavice crvenog luka
2 kašike putera
2 kašike pšeničnog brašna
300 ml mlijeka
200 g spanaća
120 g cheddara
Ostalo:
pola glavice crvenog luka
2 kašika putera
1 kašika kukuruznog brašna ili krupica
voda
400 ml pasiranog paradajza (passata)
mješavina suhih začina
peršun, list
200 g tune
svježe mljeveni biber
130 g tjestenina s Priprema:
Zagrijte rernu na 180 stepeni. Skuhajte tjesteninu u zasoljenoj kipućoj vodi. Otopite malo putera u tavi i prepržite luk. Dodajte kukuruzno brašno i malo vode pa miješajte dok se sastojci ne prožmu. Dodajte i pasiran paradajz pa miješajte dok ne prokuha. Dodajte mješavinu začina i kuhajte oko pet minuta.
Dodajte tunjevinu pa začinite solju i biberom. Napravite sos. Otopite maslac u tavi i ubacite nasjeckani luk. Dodajte brašno. Polako ulivajte mlijeko miješajući dok se umak ne zgusne. Ubacite i nasjeckani spanać pa kuhajte dok spanać ne uvene. Maknite s vatre i umiješajte narendani sir.
Namastite posudu za pečenje, dodajte tunjevinu i paradajz pomiješan s tjesteninom i umakom od spanaća. Pospite narendanim cheddarom i pecite 25 minuta,piše Minirecepti
Brzi ručak: Zapečena tjestenina s tunjevinom i sirom
Odlična je opcija za brzi ručak. Oduševit će vas svojom jednostavnošću koja krije predivne ukuse