Potrebno je da uradite sljedeće: Kada sipate vodu (treba da bude hladna) u šerpu vodite računa da ona bude 3 cm iznad jaja. Nikako nemojte da sipate vrelu vodu, jer postoji veća mogućnost da popucaju usljed temperaturnih promjena.
Dodajte 1/2 kašičice sode bikarbone, jer će onda pomoći da kasnije lakše skinete ljusku, pa ostavite da proključa. Nakon toga odmah sklonite vodu sa šporeta i poklopite. Ona će nastaviti da se kuvaju u vreloj vodi, a u zavisnosti od toga kakva jaja želite toliko ih ostavite u šerpi,
Za 4 minute dobićete meko kuhana jaja i tada će žumance biti kao kada pripremate poširano.
Ostavite li ih 6 minuta, žumance će biti malo tvrđe na ivici, ali u sredini će i dalje biti tečno.
Ako kuhate 8 minuta, žumance će ostati mekano i kremasto, a ukus će biti savršen.
Za 10-12 minuta jaja će biti tvrdo kuhana.
Pomoću jednog savjeta možete lako da očistite ljusku, a to je da kuhana jaja prebacite kratko u posudu sa ledenom vodom, piše Stvar ukusa.