U pitanju je sastojak kojim ćete zamijeniti brašno, a koji većina ima u svojoj kuhinji – gustin.
Gustin ili kukuruzni skrob će napraviti zaštitni omotač oko ribe, ona će biti hrskava, a neće imati mogućnost da upije previše ulja i bude masna.
Sastojci:
1 kg ribe po vašem izboru (pogodna je i morska i rečna)
200 gr gustina
3 kašičice soli
1 kašičica bibera
1 kašičica bijelog luka u prahu
drugi začini po vašem izboru
ulje za prženje
Priprema:
Ribu isijecite na komade, posolite i ostavite u frižideru. Ovo je najbolje da uradite dan ranije, ali može i nekoliko sati prije prženja.
Gustin stavite u zdjelu, dodajte jednu kašičicu soli, a onda i biber, bijeli luk i ostale začine po vašem izboru. Sve dobro sjedinite.
Ulje sipajte u dublju posudu, veću količinu kako bi riba “plivala” u istom, pa dobro zagrijte.
Ribu izvadite iz frižidera, pa svaki komad dobro uvaljajte u smesu od gustina i spuštajte u vruće ulje. Ukoliko je potrebno okrenite ribu nekoliko puta, kako bi se ravnomjerno ispržila sa svih strana. prenosi radiosarajevo
Prženu ribu poslužite uz krompir ili neku salatu koja se ukusom slaže uz ovaj specijalitet.
Prijatno!