Hrana i piće

SELJAČKO JELO OD KOPRIVE NA KOJEM SU NAŠE NANE ODRASTALE: UKUSNO JE I JAKO ZDRAVO!

Da je kopriva zdrava, nije neka novost. Ona jača zube i kosti, odlična je za mineralizaciju u dobu rasta, trudnicama i dojiljama.

kopriva - hayat

Obezbjeđuje dnevni unos kalcijuma u svakodnevnoj ishrani. Bogata je magnezijumom pa spriječava tegobe cerebralne, vaskularne, muskularno-tetanične i visceralne prirode.

Kopriva osigurava potrebne količine cinka čiji nedostatak dovodi do poremećaja.

Ima dovoljna količinu vitamina K koji spriječava pojavu krvarenja, a njegov značaj za organizam i svakodnevno prisustvo u hrani razlog je da ga popularno nazivaju “faktor dugovječnosti”.

Stvaranje hemoglobina pomažu gvožđe, bakar i vitamin C, a mangan pomaže aktiviranje gvožda iz depoa, pa je njena svakodnevna upotreba prava preventiva anemije.

Za doručak, trebat će vam 20-ak vrhova mlade koprive, luk, kašika masla, te pet jaja, mlijeko i kajmak.

Koprivu obarite u vreloj vodi pet minuta, a zatim na maslu ispržite sitno sjeckani luk i dodajte koprivu. Sve dinstajte pet minuta i prelijte jajima, uz malo mlijeka i kajmaka. prneosi hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh