Ukoliko želite da picu zamijenite nečim zdravijim, probajte njenu bolju verziju, a za to će vam poslužiti tijesto od karfiola!
Sastojci:
800 g karfiola
2 jaja
200 g gaude
so, biber, bijeli luk u prahu
2 kašike maslinovog ulja
nadjev po želji
origano
Priprema:
Karfiol operite, očistite i usitnite u multipraktiku na veličinu zrna pirinča (ako nemate multipraktik, koristite rende i redndajte na strani s najvećim rupicama). Usitnjeni karfiol kratko popržite na ulju, oko 10 minuta. Začinite biberom, solju i bijelim lukom, po želji.
Karfiol ostavite da se prohladi, pa dodajte jaja i rendani sir. Smjesu prebacite na papir za pečenje, oblikujte picu obima oko 30 cm. Stavite da se peče u zagrijanu rernu na 250°C oko 15 minuta, odnosno dok tijesto ne promijeni boju.
Na pečeno testo tek onda možete staviti dodatke za picu, ali pazite da je ne pretrpate, na kraju pospite origanom. Vratiti u rernu na 5-8 minuta dok se sir ne otopi. Picu kratko prohladiti i poslužiti, piše Krstarica.