Hrana i piće

Kada ste prehlađeni, trebalo bi da jedete ove namirnice

Kada nas uhvati grip ili prehlada, ključno je da što više ojačamo imuni sistem kako bi se lakše izborio sa štetnim mikroorganizmima.

Voće i povrće - Blogspot.com

U tome presudnu ulogu ima hrana, posebno ona bogata omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, ali i antioksidansima.

Pojedini stručnjaci smatraju da nepravilna ishrana može povećati ozbiljnost i trajanje infekcije.

Kada primijetite da vam je imunitet opao, jedite više hrane bogate antioksidansima – poput svježeg voća i povrća. Bobičasto voće, citrusi i kivi su sjajan izbor jer sadrže vitamine A, C, E, selen i cink.

Žitarice od cijelog zrna su dobar izbor – kinoa, proso, smeđi pirinač, ovsene pahuljice, crveni pirinač.

I đumbir bi trebalo da se nađe na vašem meniju. Đumbir sadrži preko 100 bioaktivnih jedinjenja, minerala, vitamina B6, B12, magnezijum, natrijum, kalcijum, gvožđe i druge elemente. Koristi se ne samo kao začinska biljka, već i kao lijek i preventivno sredstvo za jačanje otpornosti organizma.

Prerađenu hranu izbjegavajte u širokom luku. Povrća jedite što više, ali važno je da ga malo termički obradite prije jela, pišu Nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh