Pojam “fleksitarijan” kombinacija je dve reči – fleksibilan i vegetarijanac, a ova dijeta u osnovi ima režim ishrane kog se pridržavaju vegetarijanci, dajući vam priliku da s vremena na vreme sebe počastite hamburgerom ili pilećim krilcima, ukoliko za tim dobijete želju.
Ovaj režim ishrane odlična je opcija za sve koji žele da povećaju unos vlakana i biljnih proteina, ali koji prepoznaju i nutritivnu vrednost mesa i žele da ga jedu po potrebi.
U poređenju sa strogim i rigoroznim dijetama, fleksitarijanska dijeta obezbeđuje više gvožđa i omega-3 masnih kiselina iz namirnica poput crvenog mesa i ribe, a takođe ima i tendenciju da ima više kalcijuma – važnog hranljivog sastojka za očuvanje zdravlja kostiju kod žena u menopauzi i postmenopauzi.
Fleksitarijanci jedu 5 osnovnih grupa namirnica.
Grupa 1:proteini – preporučuje se da se jede što manje životinjskih, a što više biljnih proteina kao što su mahunarke, soja, sjemenke i jaja
Grupa 2: voće i povrće
Grupa 3: cijele žitarice (uključujući integralni hljeb, tjesteninu, pirinač, zobenu kašu, kukuruz)
Grupa 4:mliječni proizvodi: sir, jogurt – preporučuje se da se biraju samo nemasni proizvodi
Grupa 5:začini, zaslađivači, nezasićene masnoće.
Tipičan jelovnik u okviru fleksitarijanske dijete podrazumeva oko 1.500 kalorija dnevno, koje su podeljene u tri glavna obroka i dve užine. Doručak iznosi 300 kalorija, ručak 400, večera 500, a užine po 150 kalorija. Ako želite dodatno da smanjite unos kalorija, to možete učiniti tako što ćete izbaciti užine, a ako želite da povećate unos kalorija udvostručite porciju doručka (tada ćete unositi 1.800 kalorija dnevno).
Postoje tri nivoa fleksitarijanske ishrane:
Početnik – ima dva nemesna dana u nedjelji
Napredni fleksitarijanac – ima tri ili četiri nemesna dana u nedjelji
Ekspert fleksitarijanac – ima najmanje pet nemesnih dana u nedjelji.
Bez obzira na vaš trenutni nivo, meso postaje “sporedno” jelo na vašem tanjiru. Mnogo su važniji povrće, orašasti plodovi, cijele žitarice i mlečni proizvodi.
Ukoliko želite da isprobate ovakav način ishrane, trebalo bi da poštujete nekoliko jednostavnih pravila:
– Jedite što više voća, povrća, mahunarki i žitarica
– Usredsredite se na proteine iz biljaka umjesto iz životinja
– Budite fleksibilni i povremeno unosite meso i životinjske proizvode
– Jedite što manje obrađenu hranu
– Ograničite unos šećera i slatkiša, piše Lepa&Srećna.