Kao prvo, upozorila je na prerađenu i prženu hranu.
“Ljudi treba da se drže podalje od većine prerađenih i prženih stvari poput slatke hrane, kolača, gaziranih pića i voćnih sokova. To je zato što povećavaju količinu masti u jetri”, objasnila je.
Kako dodaje, hrana s visokim nivoom soli povećava rizik od nealkoholne bolesti masne jetre.
“Prerađena hrana podiže sadržaj šećera u krvi, što u konačnici povećava nakupljanje masti u jetri. Masno prerađeno meso s visokim nivoom zasićenih masti takođe treba izbjegavati kako bi se smanjio ovaj rizik.”
Ljekari objašnjavaju da je bolest masne jetre usko povezana s prekomjernom težinom, a nakupljanje masti u jetri takođe je povezano s dijabetesom tipa 2, bolestima srca i problemima s cirkulacijom.
Osobe s masnom jetrom takođe imaju znatno veći rizik od razvoja raka jetre. Za zdravu je jetru, zato, najvažnija upravo uravnotežena i zdrava ishrana bazirana na svježim namirnicama, prenosi Index.