Zapravo, samo jedna banana može sadržavati otprilike 0.2 posto alkohola po volumenu (ABV-a). Zrele banane mogu imati dvostruko više. Pšenični i raženi hljeb sadrži manje od 0.29 posto ABV-a, pokazala su studija iz 2016. objavljena u Journal of Analytical Toxicologyju, piše BosnaInfo.
– Tokom procesa, kvasac fermentira ugljikohidrate i proizvodi alkohol. Sva fermentirana hrana vjerojatno će sadržavati tragove alkohola- kaže dijetetičar Duane Mellor sa Univerziteta Aston u Birminghamu. Voćni sokovi također mogu sadržavati alkohol.
Primjerice, spomenuta studija iz 2016. otkrila je da sok od grožđa sadrži 0.086 posto ABV-a, sok od naranče 0.073 posto, a sok od jabuke 0.026 posto.
Jogurt od višanja ima 0.02 posto ABV-a.Bilo koja hrana koja ima manje od 0.5 posto ABV-a smatra se bezalkoholnom, dok se ona s 1.2 posto ABV-a kategorizira kao niskoalkoholna. Zato su spomenute namirnice bezalkoholne ili niskoalkoholne.