Hrana i piće

Kao iz bakine kuhinje: Dva recepta za kompot od kajsija

Ako do sada niste probali ili pravili kompot, pravo je vrijeme.

Kajsija - Prirodnilijek.com

Iskoristite sezonu najraznovrsnijeg voća i napravite na vrijeme zimnicu. Sada je idealan period da se napravi džem i kompot. Nekada se kompot stalno služio umjesto soka i naše bake i deke su ga pravili sa posebnim uživanjem. Danas vam predlažemo da slijedite tradiciju i da vi napravite savršeno ljetnje osvježenje koje će se garantovano svidjeti i vašoj djeci. Naš izbor je kompot od kajsija, a nudimo vam recept bez i sa šećerom. Uživajte!

Kompot od kajsija

Sastojci:
1 kg kajsije
750 g šećera
1 l vode

Priprema:
Kajsije dobro operite, prepolovite i uklonite koštice. Potopite ih kratko u ključalu vodu, izvadite i odmah stavite u hladnu vodu da lakše ogulite kožu.Deset polovina očišćenih kajsija stavite u sterilisanu teglu, tako da unutrašnja strana bude okrenuta na dole. U šerpu sipajte vodu i šećer i kuvajte dok se ne otopi, a onda prelijte kajsije. Tako uradite i sa drugom teglom.

Kompot od kajsija (bez šećera)

Sastojci:
1 kg kajsije
1 l vode
malo limunske kiseline

Priprema:

Na isti način kao u prvo receptu očistite kajsije, pa ih poređajte u sterilisane tegle. Ista količina kajsija ide u tegli i isto da budu okrenute na dole. U šerpu sipajte vodu i limunsku kiselinu, a ako želite dodajte malo meda. Kuvajte dok ne proključa, a onda prelijte kajsije. Dobro zatvorite, piše Stvar ukusa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh