Hrana i piće

Svi volimo prženice, a evo kako ih i Mađari spremaju

Prženice su najbolji doručak na kojem su odrasle brojne generacije, a evo kako ih Mađari prave.

prženice - COOLINARKA

Dodaju jedan sastojak koji obara s nogu!

Sastojci za pet osoba:

20 kriški starog hljeba

10 kriški topljenog sira

300 g izrendanog topljenog sira

300 ml mlijeka

100 g brašna

4 jaja

ulje

U dublju posudu sipati mlijeko. U drugoj posudi dobro umutiti jaja. U treću sipati brašno, a u četvrtu rendani sir. Kriške jako kratko utopiti u mlijeko, odmah ih izvaditi i između dlanova iscijediti.

Na jednu krišku staviti komad sira, pa preklopiti.

Spremljene sendviče prvo uvaljati u brašno, pa u jaje. Zatim spustiti u tanjir sa sirom, pa odozgo rasporediti malo sira.

U tavi dobro zagrijati ulje, pa pržiti sendviče sa jedne i sa druge strane dok ne dobiju lijepu, rumenu koricu.

Gotove prženice vaditi na papirni ubrus kako bi se lakše ocijedile od viška masnoće.

Pripremati jednu po jednu prženicu. Dakle, kratko umočiti u mlijeko, preklopiti, uvaljati u jaje, brašno, posuti sirom i odmah spuštati u vruće ulje. I tek onda spremati drugu prženicu. Nipošto ne pripremiti sve odjednom, pa tek onda pržiti, jer će kriške, čekajući, omekšati od mlijeka i zbog toga poslije upiti mnogo ulja i raspasti se, prenosi Superžena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh