Kuhanje hrane olakšava varenje i povećava apsorpciju mnogih nutrijenata, pokazala je studija koju su stručnjaci Univerziteta Harvard proveli 2009. godine.
Ipak, postoje hranljive materije čiji se nivo smanjuje nakon termičke obrade, a kako navodi medicinska platforma Healthline, najčešće su to: vitamini rastvorivi u vodi, vitamin C i vitamini B kompleksa – tiamin, riboflavin, niacin, pantotenska kiselina, pirodiksin, folna kiselina, kobalamin, vitamini rastvorivi u mastima: vitamini A, D, E i K minerali: kalij, magnezij, natrij i kalcij. prenosi Avaz
Po navodima kulinarskog portala Fine Dining Lovers, ovo je preporučeno vrijeme kuhanja za različite vrste povrća, piše Alo.rs.
Buranija
kuhanje u vodi: 6-8 minuta
kuhanje na pari: 5-8 minuta
Šparoga
kuhanje u vodi: ne preporučuje se
kuhanje na pari: 8-10 minuta
Cvekla
kuhanje u vodi: 30-60 minuta
kuhanje na pari: 40-60 minuta
Brokule
kuhanje u vodi: 4-6 minuta
kuhanje na pari: 5-6 minuta
Prokule
kuhanje u vodi: 5-7 minuta
kuhanje na pari: 8-10 minuta
Karfiol
kuhanje u vodi: 4-6 minuta
kuhanje na pari: 3-5 minuta
Mrkva
kuhanje u vodi: 5-10 minuta
kuhanje na pari: 4-5 minuta
Patlidžan
kuhanje u vodi: ne preporučuje se
kuhanje na pari: 5-6 minuta
Gljive
kuhanje u vodi: ne preporučuje se
kuhanje na pari: 4-5 minuta
Grašak
kuhanje u vodi: 8-12 minuta
kuhanje na pari: 4-5 minuta
Paprika
kuhanje u vodi: ne preporučuje se
kuhanje na pari: 2-4 minuta
Krompir
kuhanje u vodi: 15-20 minuta
kuhanje na pari: 10-12 minuta
Špinat
kuhanje u vodi: 2-5 minuta
kuhanje na pari: 5-6 minuta
Tikvica
kuhanje u vodi: 3-5 minuta
kuhanje na pari: 4-6 minuta.