Hrana i piće

Nema ko ne voli PITU odnosno BUREK – Zovite kako hoćete, ali BAKINA sa MESOM prelivena sa JAJIMA i JOGURTOM je nov nivo uživanja

Ma koliko da se raspravljali oko imena, niko nikada nije osporio da je ovo omiljeno balkansko jelo

Ko još ne voli pitu? Nekome je omiljena sa mesom, nekome sa sirom, a nekome sa spanaćem – ipak, svaka je posebna na svoj način i ima svoje fanove. To tradicionalno balkansko jelo odlično se slaže uz jogurt ili kiselo mleko, a rasprava oko toga da li je burek ili pita i dalje traje

Ma kako da ga nazovemo, nema ništa lepše od ovog domaćeg specijaliteta. Danas vam donosimo recept za pitu sa mesom, ali posebnu – prelivenu. Baka Jela je dovela pitu do savršenstva, a ovo je njen tajni sastojak.Potrebno je:

12 tanjih kora
250 gr mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
1 čen beloga luka
200 ml jogurta
100 ml kisele vode
1 veci krompir
30 ml ulja
3 jaja
so
mleveni biber
malo praska za pecivo
Priprema:

Propržiti meso na ulju, pa dodati rendan krompir, mleveni biber, suve zacie po želji i tucanu papriku, a potom sve dobro izjednačiti mešanjem. U činiju dodati jogurt, malo praška za pecivo i kesele vode.

Jaja umutiti žicom, a na dno podmazanog pleha staviti tanku koru, premazati je uljem, pa dodati još tri korice. Na četvrtu staviti pola smese od mesa i krompira. Ide opet 4 kore, pa meso i 4 kore namazane uljem.

Iseći nožem na kockice i preliti jogurtom i na kraju jajima. Peći na 200 stepeni C oko 50 minuta, da lepo porumeni i tečnost ispari. Seći prohlađenu.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh