Ko još ne voli pitu? Nekome je omiljena sa mesom, nekome sa sirom, a nekome sa spanaćem – ipak, svaka je posebna na svoj način i ima svoje fanove. To tradicionalno balkansko jelo odlično se slaže uz jogurt ili kiselo mleko, a rasprava oko toga da li je burek ili pita i dalje traje
Ma kako da ga nazovemo, nema ništa lepše od ovog domaćeg specijaliteta. Danas vam donosimo recept za pitu sa mesom, ali posebnu – prelivenu. Baka Jela je dovela pitu do savršenstva, a ovo je njen tajni sastojak.Potrebno je:
12 tanjih kora
250 gr mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
1 čen beloga luka
200 ml jogurta
100 ml kisele vode
1 veci krompir
30 ml ulja
3 jaja
so
mleveni biber
malo praska za pecivo
Priprema:
Propržiti meso na ulju, pa dodati rendan krompir, mleveni biber, suve zacie po želji i tucanu papriku, a potom sve dobro izjednačiti mešanjem. U činiju dodati jogurt, malo praška za pecivo i kesele vode.
Jaja umutiti žicom, a na dno podmazanog pleha staviti tanku koru, premazati je uljem, pa dodati još tri korice. Na četvrtu staviti pola smese od mesa i krompira. Ide opet 4 kore, pa meso i 4 kore namazane uljem.
Iseći nožem na kockice i preliti jogurtom i na kraju jajima. Peći na 200 stepeni C oko 50 minuta, da lepo porumeni i tečnost ispari. Seći prohlađenu.