Sastojci:
200 g brašna
1 kašičica soli
1 kašika maslinovog ulja
15 do 20 cl vode
15 g svježeg kvasca ili paketić kvasca u kesici
Priprema:
U velikoj činiji prosijati brašno i so. Dodati ulje, vodu i kvasac i miješati dok ne postane elastično (oko 8 minuta račno ili 5 minuta mikserom). Pokriti i ostaviti na toplom mjestu 1-2 sata da nadođe. Testo zatim staviti na pobrašnjenu radnu površinu i blago ga mijesiti, pa razviti na 5 mm debljine da bi se dobio krag prečnika od 25 do 30 cm okrećući tijesto kako se ne bi povuklo. Vrhovima prstiju vući tijesto od sredine ka krajevima tako da oni budu dva puta deblji od ostatka tijesta. Prije pečenja preko tijesta rasporediti premaz od paradajza, a odozgo staviti sastojke po izbora: komade šunke, mortadele, pečurke, maslinke, ocijeđene sardine ili tunjevinu, komade paprike i obavezno odozgo režnjeve sira koji se lako topi. Peći u zagrijanoj pećnici dok se sir ne rastopi. prenose nezavisne