Kremasti griz vole i djeca i odrasli. Ovaj griz je toliko ukusan da ga s ponosom možete poslužiti i gostima.
Sastojci
80 g griza
150 g šećera
750 ml mlijeka
1 jaje
1 vanilin šećer
2 velike banane
50 g oraha
50 g meda
100 g grožđica
pola kašičice soka od limuna
Priprema
U mlijeko dodajte šećer, vanilin šećer i jaje te dobro promiješajte. Potom ubacite griz i stavite kuhati, no pripazite da je temperatura umjerena kako ne bi izgorio. Kuhajte oko 10 minuta dok smjesa ne postane dovoljno gusta. Na kraju poklopite i ostavite pet minuta da se malo ohladi.
Grožđice potopite u vodi 15-ak minuta prije nego što ih dodate u griz. Banane narežite na kolutiće, a orahe sameljite pa preko toga sipajte limunov sok i med. Lagano promiješajte.
U posudice za serviranje stavite sloj griza pa sloj slatke smjese. Potom opet griz i na kraju na vrh malo slatke smjese. Po želji za dekoraciju možete dodati kakao prah ili naribane čokolade, piše Stvar ukusa.